Dýně kam se člověk podívá, tak jsem konečně vyslyšela prosbu mého muže, abych upekla quiche. Kdysi jsem jej dělávala docela často, ale poslední dobou na ně nějak nebyl prostor.
V zásadě se mi na víkend nechtělo nic nakupovat a říkala jsem si, že dám dohromady něco z lednice. Ostatně quiche se dá udělat z čehokoliv, co má člověk doma. Já zvolila variantu dýně, špenát, feta a byl do super nápad.
Mám už asi 15 let doma recept od kamarádky Hanky na základní těsto pro quiche prý přímo od francouzky, takže ho neustále recykluju. Ale říkala jsem si, že zkusím najít i nějaké jiné, tak snad v dalším receptu. Tenhle je totiž trochu moučný, tak budu muset najít nějakou lepší vychytávku, aby byl křupavější.
První je potřeba upéct v troubě dýni, kterou na malé kostičky smícháme s olejem, osolíme, poklademe tymiánem a dáme péct cca na 15min do trouby na 180°C.Mezitím si připravíme těsto, které necháme odležet v lednici cca 20min. Dochucujte solí podle svého vlastního uvážení a chuti. Po vyndání z lednice těsto vtlačíme do koláčové formy až po okraj, propícháme vidličkou a dáme cca na 10min péct na 180 ֯C (na těsto položíme pečící papír a na něj poklademe fazole, aby těsto zůstalo hezky ve formě a nedělalo bubliny).
Dýně – je výborným zdrojem vitamínu A, manganu, hořčíku a fosforu. Zároveň je skvělým doplňkem nepostradatelných omega 3 mastných kyselin. Obsahují 90% vody a minimum kalorií, proto se s oblibou používají v redukčních dietách. Všechny dýně je nutné před uvařením oloupat. Výjimkou je dýně hokkaido. Její slupka tepelnou úpravou změkne natolik, že ji lze jíst.
Muškátový oříšek – toto koření má mírně zahřívající povahu. Muškát podporuje trávení, uklidňuje a poskytuje osvěžující spánek. Může též působit jako afrodisiakum 🙂 Muškátový olej mírní bolesti kloubů, zad a hlavy. Při nespavosti pomáhá čaj z čerstvě nastrouhaného oříšku. Jen zalít horkou vodou a NEPŘEVAŘOVAT!!!
- 1 PL olivového oleje
- 1 dýně (hokkadio nebo máslová)
- špenát
- feta sýr
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- muškátový oříšek (mletý)
- rozmarýn
- tymian
- černý pepř
- 2 vejce
- smetana (použila jsem ovesnou)
- parmazán - pokud máte
- TĚSTO:
- 250 g hladké špaldové mouky (možno vyzkoušet i variantu rýžové s pohankovou)
- 125 g másla
- sůl
- červená paprika mletá
- studená voda
- Nejprve si upečeme v troubě dýni (na oleji, osolit, opepřit, oříšek a poklást tymiánem)
- Připravíme si těsto a vložíme cca na 20min do lednice
- Na pánvi orestujeme cibuli, česnek, nasekaný špenát a přidáme rozmarýn (toho se nebojte)
- Po vyndání z trouby a lehkém vychladnutí korpusu pokladu dýní, špenátovou směsí a nadrolím fetu (může jí být i víc)
- V míse si ušleháme vejce se smetanou, přidáme muškátový oříšek, nastrouhaný parmazán a směsí polejeme již připravený koláč
- Pečeme 20-30 min na 200°C
Napsat komentář