A je tu období cuket, myslím, že v tuto chvíli je potřeba jakéhokoliv receptu na jejich zpracování a tady je jeden lahodný s ořechy a mákem.
Cukety obsahují až 90% vody a velké množství vlákniny a jsou výborné při redukčních dietách. Nicméně tento recept bych do redukční diety asi nezařazovala:)
Poslední dobou jsem měla pocit, že mi koláče, buchty a bábovky pořádně nenaskočí. Říkala jsme si, že to bude asi tím, jak pořád experimentuji s různým poměrem jednotlivých typů mouky. Nicméně po víkendu stráveném u kamarádky, kdy jsme spolu něco zdravého vařily a pekly jsem si uvědomila, že asi dávám pekáčky a formy v troubě moc vysoko. Pak se stávalo, že shora byla buchta upečená, ale uvnitř bylo těsto zkrátka trochu zdrclé. Takže pro některé opakování, pro některé novina – je potřeba dávat koláče na nižší patro v troubě 🙂 A najednou jako zázrakem mi buchty hezky vyskočily a už jsou hezky vláčné v celé své výšce. Jsem zase o zkušenosti chytřejší 🙂
Na buchtu jsem dala čokoládovou polevu, kterou najdete v receptu, ale docela by se na ni hodila i klasická citronová (vyšlehaný cukr s citronem), dodalo by to buchtě více svěžesti. Ale to už nechávám na Vaší fantazii:)
Nicméně abych se dostala k docela důležité ingredienci celého receptu a tou je poměrně zapomínaná součást jídelníčku – MÁK.
Byla léta, kdy jsme byli na prvním místě v jeho pěstování, až v poslední době nás předběhlo Turecko. Máku existuje stovka druhů, všichni známe krásné červené květy vlčího máku, nejdůležitější odrůdou máku je však mák setý. Ten se už tisíce let pěstuje jednak pro svá olejnatá semena a jednak pro obsah omamných látek (těmi se zabývat nebudeme). 🙂
Nicméně mák je především nejbohatším zdrojem vápníku v celé rostlinné říši. Se svými 1400 mg vápníku na 100 g nemá konkurenci ani v mléku, srovnatelných hodnot jako mák dosahuje snad jen parmezán. Údaje o vstřebatelnosti vápníku z jednotlivých potravin se hodně liší, seriózní odborné zdroje uvádějí vstřebatelnost 30 % u mléčných výrobků a 20 % u ořechů, semínek a luštěnin. Využitelnost vápníku v těle však závisí na mnoha dalších faktorech, hlavně na dostatečném příjmu hořčíku, vitaminu D a také na vyváženém poměru vápníku a fosforu v těle. V moderní stravě většinou přijímáme fosforu více, než je pro rovnováhu vápník–fosfor dobré.
Co obsahuje:
- 40-60% kvalitního oleje – citlivé omega 3 mastné kyseliny – ty působí protizánětlivě a hrají důležitou roli v boji proti různým civilizačním chorobám
- velké množství vlákniny a minerálních látek
- mangan, vápník, hořčík, železo a vitamin E a B
- 1 polévková lžíce dodá cca 13% DDD vápníku a 29%DDD manganu
Co umí:
- je skvělý proti lámání nehtů a vypadávání vlasů díky velkému obsahu vápníku a hořčíku
- preventivně působí proti měknutí a lámavosti kostí – jako prevence osteoporózy
- prevence proti kazivosti zubů
- zklidňuje nervovou soustavu, pomáhá při neurózách, duševní nerovnováze a stresu
- tlumí bolesti hlavy a podporuje dobrý spánek
- zvyšuje výživovou hodnotu jídla
- zlepšuje hladinu železa a vápníku v těle – je možno použít v léčbě anémie
- spojujeme ho s energií plodnosti
Příprava:
Namáčení: 8 hodin.
Pražení: Pražením se rozvine příjemná vůně.
Mléko: Krásně bílé, má smetanovou lehce makovou chuť
Máslo: Potřebuje přidat dodatečný tuk, asi dvě lžíce na každých 100 g semínka. Nejde rozmixovat úplně do hladka.
- 400g nahrubo nastrouhané cukety
- 3 vejce
- 100g kokosového cukru (nebo třtinového, muscovado)
- 1 ČL vanilkového prášku
- 100ml slunečnicového oleje
- šťáva z půlky citronu
- 100g mletého máku
- 100g vlašských ořechů
- 100g špaldové mouky celozrnné
- 100g pšeničné mouky - polohrubé
- 2 ČL kypřicího prášku
- ½ ČL jedlé sody
- Všechny ingredience smícháme a těsto rozetřeme na menší vymaštěný pekáček
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 až 25 minut, záleží na vaší troubě a zvoleném pekáčku
- Necháme vychladnout, potřeme marmeládou (třeba jahodovou).
- Nakonec potřeme čokoládovou polevou (50g kokosového oleje, 40g hořké čokolády a 60g datlového sirupu), které dáme roztopit do trouby po upečení buchty
- Necháme ztuhnout a podáváme
Napsat komentář