Ideální dezert pro letní dny jako je ten dnešní, osvěží a zároveň zažene chuť na sladké. Zároveň nám broskve přinesou slunce do žaludku a podpoříme tak období sleziny, která je v rámci ročního období na svém vrcholu.
Chia semínka – jedna z potravin s vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin, bílkovin a vlákniny V západním světě vešlo chia ve známost teprve před pár lety, ale v Jižní Americe je to už po dlouhá léta součástí jídelníčku místního obyvatelstva. Chia jsou neuveřitelně výživné, doporučují se při námaze asportovním výkonu. Kromě vysokého obsahu zmíněných omega 3 mastných kyselin aminerálních látek obsahuje také hodně rozpustné inerozpustné vlákniny. Vážou také velké množství vody apo namočení vytvoří gel, což je právě rozpustná vláknina.
Podle lidových doporučení mají semínka protirevmatický a protizánětlivý účinek, jsou významnými antioxidanty a podporují správnou funkci ledvin, jater, plic, žlučníku. Doporučují se také při redukční dietě a cukrovce.
Na 1 lžičku chia semínek potřebujeme 5 lžiček vody. Semínka smícháme s vodou a necháme 10–20 minut ustát. Gel vytvoříme také z ovocné šťávy, mléka, rostlinného mléka apod. Gel můžeme konzumovat i se samotnými chia semínky, v lednici vydrží asi 2 týdny.
- rýžové nebo jakékoliv jiné rostlinné mléko
- ovoce (meruňky, broskve, maliny, borůvky, jahody,..)
- chia semínka
- Chia semínka namočíme cca na půl hodiny do vody či mléka (rostlinného nebo živočišného)
- Ovoce rozmixujeme na kaši
- Skládáme na sebe do sklenic nebo misek
- ozdobíme například lístkem máty
Napsat komentář