Miluju sladké a miluju brownies, ale moc často je nepeču, teda skoro vůbec, protože bych je pak musela všechny sníst. Znáte to, děti si zobnou, muž si vezme kousek a co s tím zbytkem:). Ale teď jsem byla bez dětí i muže, skončila jsem celodenní seminář na Akademii léčivé výživy a říkala jsem si, že bych na druhý studijní den mohla přinést nějakou dobrotu. A konečně přišel na řadu brownie. Já si zobnu, zbytek sní holky a všichni budeme spokojení.
Jako u většiny jídel, tady se potvrzuje pravidlo, že kvalitní potraviny jsou základ. Čím lepší kakao a čokoládu použijete, tím chutnější bude výsledek.
Takže čokoládu doporučuju min 80% a kakao v bio kvalitě. Zkoušela jsem udělat s nižším obsahem lepku a použila jsem jsem kobinaci ječné a jáhlové mouky. Navíc v receptu nejsou použita vajíčka ani živočišné máslo, takže se jedná o veganskou variantu. Tím pádem ale výsledek nemá takovou mazlavou konzistenci, jak by někteří čekali. Asi to zkusím ještě „vymazlit“ a třeba recept lehce obměním.
A tady recept na tu mazlavější verzi.
- 1 hrnek ječné mouky
- ¼ hrnku jáhlové mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ¾ ČL soli
- ½ hrnku kakaa
- 2 PL lněných semínek
- ¼ hrnku vody
- 80g rostlinného másla
- ½ hrnku rostlinného mléka (např. rýžové, mandlové)
- ¼ ČL jedlé sody
- 100g kvalitní čokolády - min 80%
- ¼ hrnku čokoládových peciček nebo kvalitní hořké čokolády
- Předehřejeme troubu na 180°C a pekáček nebo jinou formu vyložíme pečicím papírem.
- Ve větší míse smícháme mouku, kakao, sůl a sodu.
- V hrníčku zašleháme rozemleté (např. v mlýnku na kafe) lněné semínko a vodu a odložíme na chvíli do mrazáku.
- Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu společně s rostlinným máslem, cukrem a vanilkovým extraktem.
- Až se nám směs rozpústí, přimícháme rostlinné mléko.
- Čokoládovou směs a našlehané lněné semínko nalijeme do suchých ingrediencí a dobře zamícháme,
- Poté vmícháme ještě čokoládové kousky.
- Těsto vlijeme do formy, zarovnáme a s formou párkrát lehce klepneme o stůl, aby bylo těsto rovnoměrně rozmístěné.
- Pečem asi 30 min (záleží na troubě) a necháme vychladnout ve formě.
- Pokud chceme trochu tužší konzistenci, skladujeme v lednice. Já to ani nestihla,protože se to hned druhé dopoledne všechno snědlo 🙂
Napsat komentář